Artikelen

Risico en preventie bij gebruik van dermatologische lasers

Door Toine Stokbroekx op 14/09/2017 - 09:21

Dermatologische laser worden meer en meer gebruikt voor diverse toepassingen als permanent ontharen, huidverbetering, tatoeage verwijdering en meer. Voor iedere toepassing zijn specifieker laser met specifieke eigenschappen nodig als pulsduur en golflengtes. Vrijwel al deze laser vallen in klasse IV. Het gebruik brengt een risico met zich mee. Deze risico’s worden hier benoemd, samen met maatregelen om het risico te beperken.

Tatoeage en Pigment lasers

Door Toine Stokbroekx op 14/09/2017 - 10:43

Dit artikel geeft een algemene beschrijving van de eigenschappen van tatoeage lasers. Helaas is het zo er veel halve waarheden verkondigd worden over tatoeage lasers. En bepaalde eigenschappen zoals feitelijke pulsduur vs gepubliceerde pulsduur zijn zonder dure meetapparatuur en technische kennis niet te meten. Een recent onderzoek naar de kwaliteit van picoseconde lasers liet een groot verschil in kwaliteit van de gegenereerde puls zien.

Over Huidkoeling

Door Toine Stokbroekx op 18/09/2017 - 17:36

Het gebruik van laser om bepaalde resultaten te verkrijgen gaat altijd gepaard met verhitting/ Om te coaguleren, verdampen of verpulveren van weefsels en deeltjes. Veelal wordt er bij de laser ook een vorm van koeling gebruikt. Dit lijkt in eerste instantoe contraproductief maar kan, mits goed toegepast, ook heel nuttig zijn.