Body contouring

Tegenwoordig is overmatig vetweefsel bij uitstek de grootste esthetische zorg ter wereld. Het overstijgt zelfs de botox en fillers markt. Het lichaam is als het ware het nieuwe gezicht geworden. Body contouring is namelijk één van de snelst groeiende markt.
Onderzoek in Amerika heeft uitgewezen dat maar liefst 89% van de Amerikanen zich gehinderd voelt door overtollig vetweefsel op het lichaam. En in 2015, steeg zelfs de wereldwijde omzet op dit gebied boven de $1 biljoen uit. De vraag naar dit soort behandelingen zal tot aan 2020 met 16,3 % per jaar groeien.

Waar in het verleden veelal direct naar rigoureuze methoden gegrepen werd, heeft inmiddels meer dan 70% van de cliënten een voorkeur voor non-invasieve behandelmogelijkheden. Om die reden komen er steeds meer apparaten en behandelmethoden op de markt die dit probleem aanpakken.
Waar tot voor kort vooral de cryolipolyse voor vetreductie of de manuele of mechanische bindweefselmassages voor cellulite werden toegepast, zien we dit aanbod steeds verder uitbreiden.

Na jaren van onderzoek is duidelijk geworden dat gewichtstoename, lokale vetophopingen en huidverslapping verschillende oorzaken hebben. Hierbij te denken aan leefstijl, erfelijke factoren, slechte doorbloeding van het weefsel, storingen in de hormoonhuishouding en in het lymfevatenstelsel. Dit vraagt dan ook om gerichte aanpak en vaak kan een combinatie van therapieen zinvol zijn.
Het feit bestaat dat een gezonde leefstijl het belangrijkste is. Voldoende beweging in combinatie met gezonde voeding is van groot belang. Echter voor degenen die moeite hebben om die extra kilo’s eraf te krijgen, kunnen deze behandelingen uitkomst bieden.

Cryolipolyse

De meest uitgevoerde behandeling ter wereld is cryolipolyse. Deze behandeling op basis van het bevriezen van vetcellen, is inmiddels een bewezen effectieve methode. Door middel van het plaatsen van applicatoren op de huid wordt het vetweefsel opgezogen door een sterk vacuüm en vervolgens bevroren. De vetcellen die niet tegen deze kou kunnen, beschadigen en worden op een natuurlijk proces door het lichaam afgevoerd. Ook wel apoptose genoemd. De behandeling met cryolipolyse duurt gemiddeld 60 minuten en is enkel geschikt voor palpabel vet.
Het verschil in kwaliteit zit ‘m veelal in de temperatuurdaling, voor een effectieve behandeling heb je hier ongeveer -8 graden voor nodig. Tevens hebben veel apparaten op de markt tijd nodig om die temperatuur te laten dalen, dit neemt soms wel 15 minuten in beslag. Hoe korter dit duurt, hoe sneller de juiste temperatuur wordt behaald en hoe effectiever de behandeling is.
Na de behandeling is een ‘bult’ zichtbaar die ontstaan is door het opzuigen. Door de huid nadien voor enkele minuten te masseren, trekt dit weer weg. Echter houdt de roodheid/blauw verkleuring vaak gemiddeld een week/weken aan. Tevens kan er sprake zijn van tijdelijke beurs- en/of gevoelloosheid.
Het risico van cryolipolyse kan zijn dat er enige verslapping van de huid ontstaat. Ook kan demarcatie zichtbaar zijn. Dit houdt in dat nadien te zien is waar de applicatoren hebben gezeten, waar de behandeling dus zijn werking heeft gedaan. Dit effect kan voorkomen worden door een groter gebied te behandelen of tijdens de tweede behandeling de demarcatie bij te werken.
De beschadigde vetcellen zullen gedurende 6 tot 12 weken na de behandeling op een natuurlijke wijze worden opgeruimd en afgevoerd. Eenmaal door cryolipolyse verwijderde vetcellen komen niet meer terug.

Laser voor vetreductie

Een nog relatief nieuwe behandeling maar één die al veelvuldig de laatste jaren zijn werking heeft bewezen, is een hyperthermische behandeling, namelijk laser. De meest geschikte golflengte voor vetreductie is de diode 1060 nm. De behandeling, in tegenstelling tot cryolipolyse, werkt op basis van warmte. Deze selectieve golflengte wordt zeer goed door het vetweefsel geabsorbeerd en heeft minimale absorptie in de huid. Hierdoor kan de laser op alle huidtypes gebruikt worden. Gedurende een korte tijd, gemiddeld 30 minuten, worden de vetcellen verwarmd tot 42-47 graden. Op deze temperaturen beschadigen vetcellen al na 20 minuten. Beschadigde adipocyten zullen door het ontstekingsproces in het lichaam geleidelijk worden afgevoerd en het vetvolume evenredig doen afnemen.
Tijdens de behandeling wordt de huid gecontroleerd gekoeld om deze te beschermen. Hierbij is er géén sprake van opzuiging van de huid, waardoor er geen schade aan het weefsel waargenomen kan worden. De applicatoren worden op de huid geplaatst en vastgezet door middel van banden.

Door de mate van verwarming wordt ook enige verstrakking van de huid waargenomen. Dit in tegenstelling tot cryolipolyse, waar het tegenovergestelde effect zichtbaar kan worden. Daarbij is de laser geschikt voor zowel palpabel en niet-palpabel vet kan worden gebruikt. Hierdoor is de laser zeer breed inzetbaar.

Tobrix biedt u en uw cliënten een breed scala aan body contouring behandelmogelijkheden van non-invasieve- tot invasieve methoden. Hierdoor bent u in staat perfect in te spelen op de behoeften van uw cliënten.

Wilt u meer informatie ontvangen?