Body contouring

Tegenwoordig is het verwijderen van overmatig vetweefsel een belangrijke indicatie binnen de esthetische markt. Het overstijgt inmiddels zelfs de markt van injectables (fillers en botuline toxine). Het lichaam is als het ware het nieuwe gezicht geworden en body contouring is dan ook één van de snelst groeiende markten van het moment.
Onderzoek in Amerika heeft uitgewezen dat maar liefst 89% van de Amerikanen zich gehinderd voelt door overtollig vetweefsel op het lichaam. Zelfs in 2015 steeg de wereldwijde omzet op dit gebied al boven de $1 biljoen uit. De verwachting is dat de vraag naar dit soort behandelingen elk jaar met zo’n met 16,3 % zal blijven groeien.

Waar in het verleden veelal direct rigoureuzere, invasieve methoden toegepast werden, heeft inmiddels meer dan 70% van de cliënten een voorkeur voor de non-invasieve behandelmogelijkheden. Om die reden komen er steeds meer apparaten en behandelingen op de markt die dit probleem aanpakken.
Waar tot voor kort vooral de cryolipolyse voor vetreductie of de manuele/mechanische bindweefselmassages voor cellulitis werden toegepast, zien we dat het aanbod voor deze indicaties zich steeds verder uitbreidt.

Na jaren van onderzoek is duidelijk geworden dat gewichtstoename, lokale vetophopingen en huidverslapping verschillende oorzaken hebben. Hierbij valt te denken aan leefstijl, erfelijke factoren, slechte doorbloeding van het weefsel, storingen in de hormoonhuishouding en in het lymfevatenstelsel. Dit vraagt dan ook om een gerichtere aanpak en vaak kan een combinatie van therapieën heel effectief zijn.
Allerbelangrijkst blijft een gezonde leefstijl. Voldoende beweging in combinatie met gezonde voeding is van groot belang. Echter voor degenen die moeite hebben om de extra kilo’s te verliezen, kunnen deze behandelingen uitkomst bieden.

Cryolipolyse

De meest uitgevoerde behandeling ter wereld is cryolipolyse. Deze behandeling op basis van het bevriezen van vetcellen, is inmiddels een bewezen effectieve methode. Door middel van het plaatsen van applicatoren op de huid wordt het vetweefsel opgezogen door een sterk vacuüm en vervolgens bevroren. De vetcellen die niet tegen deze kou kunnen, beschadigen en worden middels een natuurlijk proces door het lichaam afgevoerd. Dit proces wordt ook wel apoptose genoemd. De cryolipolyse-behandeling duurt gemiddeld 60 minuten en is enkel geschikt voor palpabel vet.

Het verschil in kwaliteit van deze behandelingen is vooral te vinden in de temperatuurdaling. Voor een effectieve behandeling is een tempratuur van ongeveer -8 graden nodig. Tevens hebben veel apparaten op de markt tijd nodig om die temperatuur te laten dalen, soms wel 15 minuten. Hoe sneller de juiste temperatuur wordt behaald en hoe effectiever de behandeling is.
Na de behandeling is een ‘bult’ zichtbaar die ontstaan is door het opzuigen. Door de huid nadien enkele minuten te masseren, trekt dit weer weg, echter houdt de roodheid/blauwe verkleuring vaak gemiddeld een week aan. Tevens kan er sprake zijn van tijdelijke beurs gevoel en/of gevoelloosheid.
Het risico van cryolipolyse kan zijn dat er enige verslapping van de huid ontstaat. Ook kan demarcatie zichtbaar zijn. Dit houdt in dat nadien te zien is waar de applicatoren hebben gezeten, dus waar de behandeling zijn werking heeft gedaan. Dit effect kan voorkomen worden door een groter gebied te behandelen of tijdens de tweede behandeling de demarcatie bij te werken.
De beschadigde vetcellen zullen gedurende 6 tot 12 weken na de behandeling op een natuurlijke wijze worden opgeruimd en afgevoerd. Eenmaal door cryolipolyse verwijderde vetcellen komen niet meer terug.

Laser voor vetreductie

Een nog relatief nieuwe behandeling, maar één die de laatste jaren zeker zijn effectiviteit al heeft bewezen, is een hyperthermische behandeling middels laser. De meest geschikte golflengte voor vetreductie is de diode 1060nm (SculpSure van Cynosure) .
Deze behandeling, in tegenstelling tot cryolipolyse, werkt op basis van warmte. Deze selectieve golflengte wordt zeer goed door het vetweefsel geabsorbeerd en heeft een minimale absorptie in de huid. Hierdoor kan de laser voor alle huidtypes gebruikt worden. Gedurende een korte tijd, gemiddeld 30 minuten, worden de vetcellen middels applicatoren verwarmd tot 42-47 graden. Op deze temperatuur beschadigen vetcellen al na 20 minuten. Beschadigde adipocyten zullen door het ontstekingsproces in het lichaam geleidelijk worden afgevoerd en het vetvolume evenredig doen afnemen.
Tijdens de behandeling wordt de huid gecontroleerd gekoeld om deze te beschermen. Hierbij is géén sprake van opzuiging van de huid en dus ook geen (waarneembare) schade aan het weefsel.
Door de gecontroleerde mate van verwarming wordt ook enige verstrakking van de huid waargenomen. Dit, in tegenstelling tot cryolipolyse, waar het tegenovergestelde effect zichtbaar kan worden. Daarbij is de laser geschikt voor zowel palpabel en niet-palpabel vet en hierdoor is de laser zeer breed inzetbaar.

Nieuwste behandelmogelijkheden

Inmiddels zijn er in korte tijd tal van nieuwe behandelmogelijkheden bijgekomen op het gebied van body contouring.
Denk bijvoorbeeld aan de ONDA (DEKA). Door het gebruik van microgolven kunnen vetophopingen effectief verwijderd worden, wordt de huid verstrakt en kan ook cellulitis verminderd worden.
Een ander uniek systeem is de behandeling met de Delinea (Quanta System) waar vetcellen middels infrarood licht verwarmd en afgebroken worden. Een bijkomend effect, naast die van het infrarode licht, is de extra spierstimulatie veroorzaakt door een kleine stroom in de behandelplaten.
Verder heeft Tobrix sinds kort de Schwarzy (DEKA) toegevoegd aan de systemen voor body contouring. De Schwarzy werkt op de motorische zenuwen door middel van magnetische stimulatie. De spieren worden in supramaximale contractie gebracht en spiervolume wordt opgebouwd.

Zoals u kunt lezen biedt Tobrix u en uw cliënten een breed scala aan body contouring behandelmogelijkheden middels non-invasieve en invasieve methoden. Hierdoor bent u perfect in staat in te spelen op de behoeften van uw cliënten.
Neem gerust contact met ons op om te bespreken welk systeem het best aansluit bij uw wensen.

Wilt u meer informatie ontvangen?