Overbeharing

Veel vrouwen, maar ook zeker mannen, storen zich aan (overmatige) haargroei in het gezicht of op het lichaam. Het regelmatig scheren, epileren of harsen kan zorgen voor huidirritaties en ingegroeide haartjes. Daarnaast is het zeer tijdrovend.
De vraag naar een effectieve behandeling is dan ook erg groot. Het reduceren van ongewenste haargroei middels IPL/laser is wereldwijd één van de meest uitgevoerde behandelingen.

Naast de gewone beharing, zijn er twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar kunnen ook in combinatie optreden.
Hypertrichose is overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes ontstaan in het gezicht en haren op de armen worden veelal langer en nemen in aantal toe. Ook zijn de onderbenen en romp meestal zwaarder behaard. Het komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit.
Bij hirsutisme ontwikkelen vrouwen haar op plaatsen waar meestal alleen mannen haren krijgen. Er ontstaat veel en donker haar op plekken zoals de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, buik, liezen en zelf op de borst en de rug.
Hierbij is er sprake van een overgevoeligheid van de haarzakjes voor een normale hoeveelheid androgenen (mannelijke hormonen). Sommige vrouwen hebben hiervan een verhoogde hoeveelheid in het bloed.

Laserontharing wordt ook wel permanente ontharing genoemd, echter is er geen garantie dat alle haren volledig verdwijnen. Tegenwoordig wordt de term: permanente haarreductie dan ook met meer regelmaat gebruikt. De gemiddelde reductie die ontstaat is 80%. De resterende haren komen vaak aanzienlijk dunner en lichter terug, waardoor dit vaak niet eens storend is.

Wereldwijd is de diode laser, 810 nm en de Alexandriet laser, 755 nm de gouden standaard voor het reduceren van ongewenste haargroei. Daarnaast wordt de Nd:YAG 1064 nm voor de donkere huidtypen ingezet en de IPL, ±550-1200 voor lichte huidtypen. Echter heeft laser altijd nog de voorkeur boven IPL. Dit omdat er met laser sneller resultaat wordt geboekt en zijn de effecten op langere termijn aanzienlijk beter.
Wanneer permanente haarreductie het doel is en er geen andere wensen zijn, is de diode, zoals de Vectus van Cynosure, de snelste en meest effectieve laser. De diode laser is voor elk huidtype, behalve huidtype VI zeer geschikt. De mogelijkheid om met grote koppen te kunnen werken, maakt deze laser zeer populair. Het behandelen van bijvoorbeeld een rug is in zo een 15 minuten gedaan. Een nadeel van de diode laser is echter wel, dat er geen andere indicaties mee behandeld kunnen worden. Door de zeer lange pulsduren die ingesteld kunnen worden, maakt dit de diode relatief veilig voor donkere huidtypes.

De Alexandriet, zoals de Elite+ van Cynosure, die uitermate geschikt is voor huidtypes I-III, heeft een hoge absorptie in melanine. Het laserlicht wordt geabsorbeerd door de pigmentcellen in de haren en geeft zijn energie af in de haarfollikel. Deze energie wordt daar omgezet in warmte en beschadigd op die manier het haarzakje en het haartje. Vanwege de superieure absorptie in melanine, kan er met relatief lage fluences worden gewerkt, waardoor deze golflengte minder pijnlijk is.
De Alexandriet laser is uiterst goed in staat de haarfollikel dermate te beschadigen dat er op den duur geen haargroei meer mogelijk is. Tegenwoordig is er ook voor deze golflengte, grote spotsizes beschikbaar, wat ervoor zorgt dat een behandeling van grotere gebieden minder tijd in beslag neemt.
Naast ontharing is deze golflengte ook zeer geschikt voor het behandelen van pigmentstoornissen.

De Nd:YAG laser wordt ingezet voor de donkere huidtypes. Deze vaatlaser werkt niet op het melanine in de haar, maar beschadigd de voedingsbodem van de haren. Deze vaatjes worden zodanig beschadigd, dat de haarfollikel zal afsterven, waardoor er op den duur geen haargroei meer mogelijk is.

Sommige systemen hebben de mogelijkheid om de Alexandriet laser en de Nd:YAG te combineren in een simultane puls. Zoals de Duetto MT EVO van Quanta System. Hierbij worden beide golflengten in één puls gecombineerd. Dit heeft als voordeel dat er zowel op het melanine in de haar als op de voedingsbodem wordt gewerkt. Daarnaast is het werken met de Nd:YAG alleen, vrij pijnlijk. Het combineren van beide golflengten zorgt ervoor dat er minder energie hoeft te worden ingesteld, wat de behandeling minder pijnlijk maakt.
Het combineren van beide golflengten wordt veelal toegepast bij huidtype IV. Afhankelijk van de melanine in de huid geef je minder of meer energie van de Alexandriet laser.

Haargroei maakt drie fases door, de anagene, katagene en telogene fase. Haren groeien in hun eigen cyclus en slechts een deel van de haren bevindt zich in de groeifase. In deze fase, oftewel de anagene fase is de laser het meest effectief is. Dit omdat de haren dan nog goed vastzitten in de follikel en het meeste pigment bevatten.

Wanneer alle voor- en na instructies goed worden opgevolgd en de behandelparameters juist worden ingesteld, zijn er gemiddeld zes behandeling nodig voor het gewenste resultaat.

Wilt u meer informatie ontvangen?