Overbeharing

Veel vrouwen, en zeker ook mannen, storen zich aan (overmatige) haargroei in het gezicht of op het lichaam. Het regelmatig scheren, epileren of harsen kan zorgen voor huidirritaties en ingegroeide haartjes. Daarnaast is het zeer tijdrovend.
De vraag naar een écht effectieve behandeling is dan ook erg groot. Het reduceren van ongewenste haargroei middels laser en IPL is wereldwijd één van de meest uitgevoerde behandelingen.

Naast de gebruikelijke beharing, zijn er twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Deze vormen komen meestal afzonderlijk voor, maar kunnen ook in combinatie optreden.
Hypertrichose is overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes ontstaan in het gezicht, haren op de armen worden veelal langer en nemen in aantal toe. Ook zijn de onderbenen en romp meestal zwaarder behaard. Dit komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit.

Bij hirsutisme ontwikkelen vrouwen haar op plaatsen waar meestal alleen mannen haren krijgen. Er ontstaat veel en donker haar op plekken zoals de bovenlip, wangen, kin, hals, rond de tepels, buik, liezen en zelfs op de borst en de rug.
Hierbij is sprake van een overgevoeligheid van de haarzakjes voor een normale hoeveelheid androgenen (mannelijke hormonen). Sommige vrouwen hebben van dit hormoon een verhoogde hoeveelheid in het bloed.
Voor beide hierboven genoemde indicaties, biedt Tobrix een oplossing. Klik hier voor het aanbod aan lasers en IPL-systemen.

Laserontharing wordt ook wel permanente ontharing genoemd, echter is er geen garantie dat alle haren volledig verdwijnen. Tegenwoordig wordt de term ‘permanente haarreductie’ dan ook met meer regelmaat gebruikt. De gemiddelde reductie die ontstaat is 80%. De resterende haren komen vaak aanzienlijk dunner en lichter terug en vaak is dit niet meer storend.

Haargroei maakt drie fases door: de anagene (groei-), katagene en telogene fase. Haren groeien in hun eigen cyclus en slechts een deel van de haren bevindt zich in de groeifase. In deze anagene fase is de laser het meest effectief is. Dit, omdat de haren dan nog goed vastzitten in de follikel en het meeste pigment bevatten.

Wereldwijd is de diode laser (810nm) en de Alexandrite laser (755nm) de gouden standaard voor het reduceren van ongewenste haargroei. Daarnaast wordt de Nd:YAG (1064nm) voor de donkere huidtypen ingezet en de IPL, ±550-1200 voor lichte huidtypen.
Behandelingen met laser hebben echter toch nog altijd de voorkeur boven IPL. Dit, omdat er met laser sneller resultaat wordt geboekt en de effecten op langere termijn zijn aanzienlijk beter.

De meeste lasers in ons aanbod beschikken over een Alexandrite en Nd:YAG laserbron binnen één systeem.
Een laser met een Alexandrite 755nm laserbron,  is uitermate geschikt voor huidtypes I-III door de hoge absorptie in melanine. Het laserlicht wordt geabsorbeerd door de pigmentcellen in de haren en geeft de energie af in de haarfollikel. Deze energie wordt daar omgezet in warmte en beschadigt op die manier het haarzakje en het haartje. Vanwege de superieure absorptie in melanine, kan er met relatief lage fluences worden gewerkt en dit maakt behandelingen met deze golflengte minder pijnlijk.
De Alexandrite laser is zeer goed in staat de haarfollikel dermate te beschadigen, dat er op langere termijn geen haargroei meer mogelijk is. Tegenwoordig zijn er voor deze golflengte ook grote spotsizes beschikbaar. Dit zorgt ervoor dat een behandeling van grotere gebieden minder tijd in beslag neemt.
Naast ontharen, is deze golflengte ook zeer geschikt voor het behandelen van pigmentstoornissen.
Verschillende merken binnen ons aanbod beschikken of de combinatie van deze golflengtes, zoals de Elite+ en de Elite IQ van het merk Cynosure. Maar ook de lasers van Quanta System als de Duetto MT EVO en Thunder MT en de Again van DEKA zijn niet meer weg te denken uit ons assortiment.

De Nd:YAG laser wordt ingezet voor de donkere huidtypes. Deze vaatlaser werkt niet op melanine in het haar, maar beschadigt de voedingsbodem van de haren. Deze vaatjes worden zodanig beschadigd, dat de haarfollikel zal afsterven, waardoor er op den duur geen haargroei meer mogelijk is. Naast ontharen is het ook mogelijk om de Nd:YAG laser in te zetten voor behandelingen van schimmelnagels/onychomycose, uiteenlopende vaatbehandelingen van bijvoorbeeld besenreiser en couperose maar ook voor bijvoorbeeld rejuvenation.

Sommige systemen hebben de mogelijkheid om de Alexandrite laser en de Nd:YAG te combineren in een simultane of sequentiële puls. Dit is het geval bij de Duetto MT EVO en Thunder MT van Quanta System. Hierbij worden beide golflengtes tegelijkertijd of direct na elkaar gepulst. Dit heeft als voordeel dat er zowel op het melanine in het haartje als op de voedingsbodem wordt gewerkt.
Daarnaast is het werken met de Nd:YAG alleen, vrij pijnlijk. Het combineren van beide golflengtes zorgt ervoor dat er minder energie kan worden ingesteld, wat de behandeling minder pijnlijk maakt.
Het combineren van beide golflengtes wordt veelal toegepast bij huidtype IV en en/of gebieden waar haren lastiger weggaan met een enkele golflengte. Afhankelijk van de hoeveelheid melanine in de huid, stel je de energie van de Alexandrite laser hoger of lager in. Bij het verwijderen van rode vaten welke lastiger reageren op enkel de Nd:Yag laser kan de combinatie een uitkomst bieden.

Wanneer permanente haarreductie het doel is en er geen andere wensen zijn, is de diode laser, zoals de Vectus van Cynosure de snelste en meest effectieve laser. De diode laser is voor bijna elk huidtype (behalve huidtype VI) zeer geschikt. De mogelijkheid om met een grote kop te kunnen werken, maakt deze laser zeer populair. Het behandelen van bijvoorbeeld een rug is in gemiddeld 15 minuten gedaan. Verder kunnen zeer lange pulsduren ingesteld worden, waardoor de behandeling relatief veilig is voor donkere huidtypes
Een nadeel van de diode laser kan echter zijn, dat er geen andere indicaties (zoals pigment of vasculaire laesies) mee behandeld kunnen worden.

Als alle instructies goed worden opgevolgd, geschikte indicaties behandeld worden en de behandelparameters juist worden ingesteld, zijn er gemiddeld 6-8 behandelingen nodig voor het gewenste resultaat.

Wilt u meer informatie ontvangen?